Join our inspiration session

Rotterdam attitude

The Codrico complex is located on the Rijnhaven side of the Rotterdam peninsula Katendrecht. The gigantic grain processing plant is one of the last industrial complexes here. In recent years, the residential function around the harbour basins in this area has been strengthened and therefore the building had to meet new noise requirements. Financial support was given by the municipality for this adjustment.

24/7

The new engine room is built on the roof of one of the lower concrete buildings. An important condition for the implementation was the fact that it would be possible to continue working twenty-four hours a day. No building scaffolding could be used. This complication was the starting point for the construction and for the architecture.

Hands-on approach

First the steel trusses were delivered by ship and hoisted on the roof. The girders and sandwich panels are further loaded onto the roof and the structure has been removed from the inside. Due to this construction method which places the construction on the outside, a characteristic industrial roof construction has been created.

The new building also fits in with the existing building, which is designed as a collage of functionally designed building parts. The steel construction on the outside is also a nod to the work of Mies van der Rohe. The colour scheme is adjusted to the colours of to the existing building, so the new building will easily merge with the existing building.

 

Location Rijnhaven, Rotterdam, The Netherlands

Client Codrico Rotterdam

Year 2006

Status Completed

Program Specials

Partners

Team Roeland de Jong, Liong Lie

Collaborators Hanneke van Velthuizen

 

 
Liong Lie architects Codrico exterior detail Liong Lie architects Codrico concept Liong Lie architects Codrico exterior detail