Neem deel aan onze inspiratie sessie

Maak van vergaderen een beleving

Het uitgangspunt van het ontwerp voor dit vergadercentrum in Jaarbeurs Utrecht is: “Maak van vergaderen een beleving” dus we creëerden een omgeving die creativiteit stimuleert: een omgeving waar je, tijdens vergaderingen en presentaties, je eigen sfeer kunt creëren. De grote Polar congreszaal voor 700 personen is ontworpen als een openluchttheater: een 100% transparant ETFE dak is toegepast om de beleving van vergaderen in de open lucht te vergroten. Als contrast met de lichte witte grote zaal is de foyer in donkere intense kleuren ontworpen. De ovaalvormige buitenwanden van de grote zaal zijn ontworpen als een grote kroonluchter. De bekleding bestaat uit 7000 rvs plaatjes met daarachter LED verlichting. De sessieruimtes zijn in basis wit van kleur. RGB verlichting boven een melkwit spanplafond maakt het mogelijk om de ruimtes in elke kleur aan te lichten. 

Totaalbeleving

Bij de overgang van de ene naar de andere ruimte is gezocht naar contrasten. Ruimtes variëren van donker en intens naar licht en hemels om gestalte te geven aan het concept 'Fire and Ice'.  Er is verlichting toegepast die desgewenst centraal computergestuurd of handmatig door de gebruiker in lichtintensiteit en kleur te veranderen is. Deze middelen zijn ingezet om zo het verblijven in het vergadercentrum tot een totaalbeleving te maken.

Interactieve projectie

Media Plaza wordt betreden via toegangstunnels. De overgang van buiten naar binnen wordt verleidelijk en avontuurlijk gemaakt door middel van interactieve projecties: bewegende beelden op de vloer die reageren op de beweging van bezoekers. Zo lijkt de vloer soms op water waar je vissen in rond kunt zien zwemmen, die schichtig wegschieten zodra iemand in de buurt loopt. 

Foyer 

De foyer is volgens concept 'Fire' ontworpen waarbij curven in wanden en lichtstroken in plafond zijn toegepast als suggestie dat door vuur de materie vloeibaar is geworden. Dit principe is doorgezet in materialen en kleurgebruik. Materialen voelen zacht aan terwijl ze hard ogen: zachte zwarte betonlook vloer, oranje skaileder wanden. De kleuren zwart, oranje, rood en geel komen terug in de vloeren wanden plafond en meubilair. De grote zaal is centraal gelegen in het congrescentrum en fungeert als oriëntatiepunt.  De ovaalvormige buitenwanden in de foyer zijn bekleed met gepotdekseld rvs platen met daarachter led verlichting. Deze kan van kleur en lichtintensiteit veranderen: van zacht gloeiend tot intens oplichtend. De ruimte heeft geen contact met de buitenwereld en is voornamelijk donker. 

Grote zaal 

Is volgens het concept 'Ice' ontworpen. Hoekige witte vloer- wand- en plafond vlakken met als ware de zaal uit 1 stuk sneeuwijs gehouwen. De glazen toegangsdeuren zijn bekleed met kameleon folie. Bij verschillende lichtinval (door draaien van de deuren) verschijnen er telkens verschillende kleuren. Dit is gedaan als contrastwerking tussen foyer (Fire) en grote zaal (Ice). Het dak bestaat uit een transparant ETFE (470m2 kunststof luchtkussen) dak. Afwijkend van traditionele grote vergaderzalen speelt niet inpandigheid afgeslotenheid een rol maar maximaal contact met de lucht en openheid zoals bij een amfitheater. Er kan op de 4 zijden van de zaal geprojecteerd worden zodat er meerdere vergader- en presentatie opstellingen mogelijk zijn. Dit wordt door de verlichting en geluidsinstallatie ondersteund.

Sessiezalen 

Evenals de grote zaal zijn de sessiezalen volgens het concept 'Ice' ontworpen. Hoekige witte vloer- wand- en plafond vlakken zijn aangevuld met aluminium kaders. Hierin zijn de luchtbehandeling en nooduitgangborden geïntegreerd. 

Verborgen domotica

Er is naar een abstractie gezocht door zaken als brandslanghaspel en AV mengpanelen in de wand weg te werken. Verlichting, AV e.d. is met 1 centrale multi touchscreen in elke ruimte te bedienen.

Bewegwijzering 

De toegangen naar de sessiezalen zijn optisch vergroot door zones uitgevoerd in spiegelvlakken en met padoek houten lamellen bekleed. Hierin zijn onzichtbaar de deuren en namen van de zalen geïntegreerd. Soms oogt deze als een abstract houten vlak, bij benaderen van de zaal wordt de zaalnaam zichtbaar.  

 

Locatie Utrecht, Nederland

Opdrachtgever Jaarbeurs Utrecht

Jaar 2008 

Status Voltooid

Programma Hospitality 

Partners

Team Liong Lie, Roeland de Jong, Jasper Polak, Berry van Empel, Floor Theuns, Jerzy Wozniak, Pawel Garus, Sophie Pfeiffer, Marchien Rijneveld, Monique van der Sande

In samenwerking met Het Veranderbedrijf - Barbara van Veen

 

 
Liong Lie architects Media Plaza led verlichting in muur van congreszaal met metalen panelen Liong Lie architects Media Plaza Polar congreszaal met open ETFE luchtkussendak Liong Lie architects Media Plaza Polar congreszaal met Dancefair bezoekers Liong Lie architects Media Plaza Polar congreszaal met bezoekers Liong Lie architects Media Plaza foyer met op maat gemaakt en modulair lazy lizard meubilair Liong Lie architects Media Plaza foyer met bezoekers Liong Lie architects Media Plaza meeting room met aanpasbare verlichting Liong Lie architects Media Plaza meeting room met aanpasbare verlichting Liong Lie architects Media Plaza auditorium Liong Lie architects Media Plaza bar Liong Lie architects Media Plaza bar in video Kim Lian Liong Lie architects Media Plaza Polar congreszaal met Dancefair bezoekers