Neem deel aan onze inspiratie sessie

Een nieuwe dimensie in congressen en events

Supernova is een congresruimte in de Jaarbeurs Utrecht (het grootste congres centrum van Nederland). De 3500 m2 grote ruimte bevat een foyer en 4 ontmoetingsruimten: een voor 454 personen, twee ontmoetingsruimten voor 2 x 80 personen en een ontmoetingsruimte voor 460 personen, die in twee kleinere ruimten gesplitst kan worden. Dit gebied zal ook de verbinding worden tussen andere gebouwen als het bestaande conferentie centrum Mediaplaza en een toekomstige bioscoop.

Een congres als kosmisch avontuur

Supernova geeft een nieuwe dimensie aan congressen of events met een bijna buitenaardse ambiance. Met deze veelzijdige locatie hebben Jaarbeurs Utrecht en Liong Lie architecten een kennisknooppunt gecreëerd waarin alles draait om verbinding en de juiste energie. 

Spacy design, nieuwe inzichten

Vier congreszalen met een opvallend en uniek decor vormen de basis voor nieuwe inzichten en het ontdekken van andere werelden. De bezoekers stappen letterlijk in een nieuwe dimensie. Ze worden ontvangen in de TransitZone, een strakke en sfeervolle ruimte en ze realiseren zich nu dat het hier begint. De bezoekers gaan op reis. De ontmoetingsruimten zijn ontworpen als drie ruimte capsules. Elke capsule voelt alsof je een andere wereld binnen gaat. Daarom is elke capsule anders ontworpen wat vorm en materiaal betreft. Wat ze met elkaar verbindt is dat ze actie, spanning en opgaan in het moment suggereren.

Samen op ontdekkingsreis

De congreszalen Mission, Quest, Expedition en Progress zijn perfect te combineren. De zalen hebben een vooruitstrevend design en zijn flexibel in gebruik en opstelling. Daarnaast zijn alle zalen voorzien van de meest moderne apparatuur. De juiste combinatie van al deze elementen stelt de bezoeker in staat vooruit te kijken en zich open te stellen voor andere inzichten. Je ontmoet andere mensen en focust op de toekomst.

Unieke combinatie

Met Supernova en de locatie Media Plaza creëeren Jaarbeurs Utrecht en Liong Lie architecten een unieke combinatie voor congressen en events. Waar het in Media Plaza draait om innovatie en verandering, is Supernova de ontmoetingsplek waar u kennis deelt en vermenigvuldigt. 

Mission (I en II)

Mission is op te delen in twee separate ruimten, welke ook afzonderlijk van elkaar gereserveerd kunnen worden. Het design en de bijzondere lichtinval geeft uw bezoekers een comfortabel gevoel waardoor het aangaan van nieuwe contacten en het delen van kennis extra wordt bevorderd. Als de ruimte als een gebruikt wordt, dan biedt Mission plaats aan ruim 430 gasten.
Aan de buitenkant zorgt de witte gevel van Corian voor een modern en sober effect dat we kennen uit science fiction films. De 4 meter hoge gevel is ontworpen als één doorlopend vlak. Lichtstrips achter de panelen versterken dit effect en zijn over de hele gevel verspreid.
Binnen vormen speciaal ontworpen verticale lampen en transparante lichtgevende panelen met daarop een print van het universum het plafond. In combinatie met een spiegelende strip aan de bovenkant van de muur wordt het effect van oneindigheid versterkt.
De rest van de muren en de vloer worden een vanwege doorlopende lichtstrips die een grid vormen. Zwarte geperforeerde panelen aan de muur zorgen voor ventilatie. De rest van de muur en de vloer is aangekleed met een zwart tapijt. Net als in het theater wordt de beleving van ruimte niet alleen bepaald door vorm, materiaal en kleur: ook akoestiek, licht - en spiegeleffecten maken onderdeel uit van de beleving.

Quest - Expedition

De beide zalen Quest en Expedition zijn echte ruimtecapsules. Hier wordt kennis letterlijk gelanceerd. Deze ruimte is ontworpen als een machinekamer. De buitenkant is bekleed met spiegelende roestvrij stalen platen. Binnen bevindt zich een wereld van zilverkleurig metaal en zwart rubber. De vloer is afgewerkt met rubber, normaliter ook wel toegepast in fabrieken. De wanden zijn bekleed met aluminium platen. Een 3 meter brede zilverkleurige ventilator die het plafond kan laten draaien is ontworpen om het effect van een machinekamer te versterken. De zalen hebben een capaciteit van 100 gasten en verschillende opstellingen zijn mogelijk.

Progress

Progress heeft een design waarin het plafond iets weg heeft van een ruimtevoertuig: opmerkelijk en ongewoon. De lijnen van deze bijzondere vorm richten zich naar de voorkant van de zaal: het centrale punt waar kennis wordt gedeeld en vergezichten nieuwe inzichten worden. De buitenkant is ontworpen als een zwarte doos. Het is bekleed met carbon fiber strips en groene led strips. De verschillende bewegende licht patronen suggereren een stand-by effect van de capsule. Binnen zijn de wanden bekleed met een grijze stof en grijze geperforeerde aluminium platen (voor ventilatie). Minder nagalm dan je normaal tegenkomt in conferentie ruimten van een vergelijkbare afmeting creëert een intiemere beleving in een grote open ruimte.
Het plafond is ontworpen als een 350 m2 grote UFO, gezien vanaf de onderkant en is bekleed met zilverkleurige aluminium panelen.
Progress heeft een capaciteit van ruim 470 personen.

TransitZone

De TransitZone is een warm ontvangst- en verblijfsgebied in een andere dimensie. De TransitZone voelt als de wachtruimte in een luchthaven. Vanaf hier kun je de verschillende ruimten binnengaan. Je komt hier los van het alledaagse en beseft dat de reis is begonnen. De TransitZone is ontworpen als een donkere ruimte die geisoleerd is van de buitenwereld. Er wordt 2300 m2 zwart en duisternis toegepast om je te laten vergeten waar je vandaan kwam.
Er is zwart rubber toegepast voor de vloer. Een zwart gordijn bekleedt de wanden. Aan het plafond zijn alle toevoegingen als bv sprinklers zichtbaar en zwart geverfd.
Speciaal ontworpen cirkel lampen met een doorsnede van 4,5 m introduceren een andere schaal. Een bar van 5x5 m2 groot is ontworpen met behulp van zwarte hard board platen. Ronde gaten geven de tweede laag van lichtgevende gekleurde platen prijs. De zitelementen zijn speciaal ontworpen door Edward van Vliet.

 

Locatie Utrecht, Nederland

Opdrachtgever Jaarbeurs Utrecht

Jaar 2013

Status Voltooid

Programma Hospitality

Partners

Team Liong Lie, Roeland de Jong, Rajiv Sewtahal, Jasper Polak, Michael Schuurman, Dagmara Chechelska

In samenwerking met Leaders against routine, Studio Edward van Vliet

 

 
Liong Lie architects Supernova Mission zaal Liong Lie architects Supernova Mission zaal Liong Lie architects Supernova Expedition Quest zaal Liong Lie architects Supernova Expedition Quest hall Liong Lie architects Supernova Progress zaal Liong Lie architects Supernova Progress zaal Liong Lie architects Supernova Progress zaal Liong Lie architects Supernova Progress zaal Liong Lie architects Supernova TransitZone