Neem deel aan onze inspiratie sessie

Typisch Rotterdams 

Het Codrico-complex ligt aan de Rijnhavenzijde van het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. De gigantische graanverwerkende fabriek is een van de laatste industriële complexen hier. De laatste jaren is de woonfunctie rond de havenbekkens in dit gebied versterkt en daarom moest het gebouw aan nieuwe geluidseisen voldoen. Vanuit de gemeente werd financiële ondersteuning gegeven voor deze aanpassing.

24/7

De nieuwe machinekamer is op het dak van een van de lagere betonnen gebouwen gebouwd. Belangrijke voorwaarde bij de uitvoering was het feit dat er gewoon vierentwintig uur per dag zou kunnen worden doorgewerkt. Er kon geen bouwsteiger worden gebruikt. Deze complicatie vormde het uitgangspunt voor de constructie en voor de architectuur.

Hands-on mentaliteit

Eerst zijn de stalen spanten per schip aangevoerd en op het dak getakeld. De gordingen en sandwichpanelen zijn verder op het dak geladen en daar is de opbouw van binnenuit afgebouwd. Door deze bouwmethode met de constructie aan de buitenzijde is een karakteristieke industriële dakopbouw ontstaan.

De nieuwbouw sluit bovendien aan bij het bestaande gebouw, dat als een collage van functioneel ontworpen gebouwdelen is vormgegeven. De staalconstructie aan de buitenzijde is tevens een knipoog naar het werk van Mies van der Rohe. De kleurstelling is afgestemd op het bestaande gebouw, waardoor de nieuwbouw op gaat in het bestaande gebouw.

 

Locatie Rijnhaven, Rotterdam, Nederland

Opdrachtgever Codrico Rotterdam

Jaar 2006

Status Voltooid

Programma Specials

Partners

Team Roeland de Jong, Liong Lie

In samenwerking met Hanneke van Velthuizen

 

 
Liong Lie architects Codrico exterieur detail Liong Lie architects Codrico concept Liong Lie architects Codrico exterieur detail